Hoe dek ik de tafel voor een diner?

Als u de tafel op klassieke wijze wilt dekken, zijn daar een aantal spelregels aan verbonden.

1.  Maak, om te beginnen, een keuze uit het tafellinnen dat u wilt gebruiken. Het gebruik van een tafelmolton, zorgt ervoor dat uw linnen strakker op de tafel ligt, het voorkomt verschuiven van het linnen en dempt het geluid. U kunt een dinertafelrok gebruiken, die de onderzijde van de tafel afrokt.

2.  Zet vervolgens bij alle plaatsen een onderbord op tafel. Van het onderbord wordt niet gegeten. Dit dient als “een aangeklede plek” waarop de gerechten worden geplaatst. In ons assortiment vindt u een rieten onderbord.

3.  Het bestek dat u gebruikt bij de verschillende gangen legt u in volgorde van gebruik naast het onderbord. Het voorgerechtbestek aan de buitenzijde en het hoofdgerechtbestek aan de binnenzijde. We adviseren bij meer dan vier gerechten niet al het bestek vooraf te dekken; u kunt dan beter tussen de gangen opnieuw bestek indekken.

4.  Als u dessertbestek wilt dekken, is de aangewezen plek hiervoor boven het bord. Als u hier bijvoorbeeld een vorkje en lepeltje gebruikt, wijst het heft van het vorkje naar links en het heft van het lepeltje naar rechts, naar de hand die het gebruikt.
Voor een amuse wordt geen bestek gedekt. Binnen ons assortiment is hiervoor speciaal bestek beschikbaar.

5.  Als u een sideplate gebruikt, hoort deze links van het onderbord te worden gezet. Leg een klein mesje op de sideplate.

6.  Uitgaande van een diner waarbij witte wijn, rode wijn en water wordt geserveerd, kunt u ervoor kiezen drie formaten wijnglazen te gebruiken. Het grootste glas is het waterglas, het kleinste glas gebruikt u voor de witte wijn. De glazen worden rechts boven het bord geplaatst, waarbij het kleine glas het dichtst bij het bord wordt geplaatst.

7.  Het servet kunt u op het onderbord plaatsen of legt u rechts naast het bestek. Volgens de etiquette wordt een servet niet 'creatief' gevouwen.

8.  Kandelaars en bloemdecoraties kunnen hinderlijke obstakels zijn. Kiest u daarom kandelaars waar u óf overheen kunt kijken, óf juist onderdoor kunt kijken. U vindt in ons assortiment een uitgebreide keuze in kandelaars.

9.  Boter, zout & peper, water en champagne- of wijnkoelers kunnen bij aanvang van het diner reeds op tafel staan. Plaats uitsluitend op de momenten dat er gerookt mag worden asbakken.

Herkenbaar beter. Altijd persoonlijk.
Blijf op de hoogte
Divide

Om je de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid.